Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

Militær øvelse - Nordic Response 2024

Tradisjonelt har øvelse Cold Response blitt gjennomført i Nord-Norge annethvert år. Siden Finland nå er medlem i NATO og Sverige har søkt om medlemsskap, har øvelsen blitt utvidet og skiftet navn til Nordic Response.

Øvelsen er en del av NATO-øvelsen Steadfast Defender i Tyskland, Polen og Baltikum, og integrert med en britisk-ledet marineøvelse – Joint Warrior – som finner sted i havområdene Skottland, Norge og Island.

Ytterligere informasjon om øvelsen finnes her: Nordic Response 2024 (kilde: Forsvaret).

Øvelsesområdet

For publikum i Norge blir øvelsen synlig fra Bjerkvik og indre Troms, og videre mot nordøst, til Alta og Midt-Finnmark.
I tillegg blir det stor aktivitet i sjøområdene utenfor Troms og Finnmark, og i luftrommet over disse områdene. Forsvaret opplyser at publikum i liten grad kommer til å merke dette. Det skal øves grensepassering mellom Norge, Sverige og Finland.

Informasjon om trafikk
Øvelsen vil i perioder påvirke trafikkbildet i Troms og Finnmark. Informasjon om dette vil bli tilgjengelig der publikum normalt finner trafikkinformasjon: På vegvesen.no/trafikk vil publikum finne trafikkinformasjon fra Statens vegvesen.

Tidslinje
Januar – mars: Nordic Response 2024 innledes allerede i januar med at allierte styrker ankommer Norge med personell, materiell og kjøretøy. Styrkene vil drive vintertrening, det vil si øve på å gjennomføre militære operasjoner. Vintertreningen vil i hovedsak finne sted i Troms.

25. februar – 5. mars: De allierte styrkene tar seg mot øvelsesområdet, det vil i hovedsak si Alta og nærliggende områder. Primært flyttes styrkene med skip, men noen av dem vil kjøre langs ulike veier. 5. mars skal alle styrkene ha ankommet sine utgangsposisjoner. Vi anbefaler å lese om trafikksikkerhet her: Sikkerhet på øvelse (kilde: Forsvaret).

5. – 14. mars: Feltøvelsen gjennomføres. Sentrale operasjoner vil bli ilandsettingen av amfibiske styrker på strender o.l., primært i Hammerfest og
Kvænangen-området. Hovedmanøveren vil gjennomføres fra henholdsvis Alta og sørover, og fra Hetta i Finland og nordover. I tillegg planlegges en manøver på Sennalandet.

dsb

Publisert