Revidert 18.09. 2013
§ 1. Retningslinjer
Skolefritidsordningene i kommunen eies av Balsfjord kommune og drives etter retningslinjene som er vedtatt i Kommunestyret samt krav i henhold til statlige forskrifter og lover.
§ 2. Definisjon og formål
Skolefritidsordningen hjemles i §13- 7 i Opplæringsloven. Skolefritidsordninger er et omsorgs- og fritidstilbud utenom den obligatoriske skoledagen for barn i småskolen på 1. – 4. trinn, og for barn med særskilte behov fra 1.-7.trinn. Innhold og virksomheter skal preges av barns behov for lek, kulturaktiviteter og sosial læring.
§ 3. Kommunalt samordningsorgan
Ansvarlig styringsorgan er: SFO-nettverket bestående av enhetsledere med SFO-tilbud organisert inn i egen virksomhet og kommunalsjef for kultur og oppvekst.
§ 4 Styring og ledelse
Skolefritidsordningene er administrativt underlagt enhetsleder. Enhetsleder har det overordnede og pedagogiske ansvaret for den enkelte skolefritidsordning. SFO kan ha en daglig leder med ansvar for planlegging og daglig drift.
Skolefritidsordningen kan være representert i samarbeidsutvalget ved den enkelte skole/ barnehage.
Hvis skolen/ barnehagen finner det hensiktsmessig, kan det velges et eget styre for SFO, bestående av enhetsleder, daglig leder og to foreldrerepresentanter.
Dersom skolens foreldreråd finner det ønskelig, kan arbeidsutvalget suppleres med en av foreldrene som har barn i SFO.
Dersom samarbeidsutvalget finner det ønskelig, kan daglig leder av SFO møte med talerett.
§ 4.1 Bemanning
Skolefritidsordningen bemannes med en voksen pr. 15 barn. Det opprettes venteliste ved 16- 19 søkere. Ved 20 eller flere søkere kan nytt inntak skje, da med økt bemanning.
§ 4.2 Areal
Skolefritidsordningen benytter eksisterende skolebygg til virksomheten. Der SFO er organisert inn i barnehagen, gjelder barnehagens arealkrav pr. barn.
§ 5.1 Inntak av barn
Søknadsfrist kunngjøres i dagspressen og på kommunens hjemmeside. Søknaden må sendes elektronisk via kommunens fagprogram.
Det åpnes ikke for skolefritidstilbud ved den enkelte skole før det er minimum 8 søkere.
Barnet skal som hovedregel gå i skolefritidsordningen i den skolekrets/ inntaksområde barnet tilhører; dette dersom skolefritidsordning er opprettet der. Dersom skolen ikke har et SFO- tilbud, kan det søkes om SFO- plass på annen nærliggende skole, eventuelt barnehage dersom ledig kapasitet. Hvis det er flere søkere enn skolefritidsordningen har plass til, avgjøres inntaket etter følgende kriterier:
Barn av enslige foresatte i arbeid utenfor hjemmet eller under utdanning, og som alene fører tilsynet med barnet.
Barn som har begge foresatte i arbeid utenfor hjemmet eller under utdanning.
6-åringer prioriteres foran eldre barn, men det skal tilstrebes en viss aldersspredning.
Barn med særskilte behov kan tas inn foran andre søkere. Det forutsettes at det ligger en faglig vurdering og anbefaling til grunn.
I særskilte tilfeller kan elever fra 5. – 7. trinn på tas inn etter faglig vurdering og anbefaling fra PPT eller annen sakkyndig instans.
§ 5.2. Inntaksperiode – oppsigelsesfrist
Hovedinntaket av barn skjer i vårsemesteret og gjelder ett skoleår.
Inntak i løpet av skoleåret kan skje og gjelder i regelen ut det skoleåret inntaket har funnet sted.
Det er 3 måneders oppsigelsesfrist på plass i SFO. Oppsigelsen gjøres elektronisk via kommunens fagprogram. Betalingen for oppholdet løper i 3 måneder etter at skriftlig oppsigelse er ankommet kommunen. Oppsigelsestiden gjelder fra 1. eller 15. i måneden. Ved spesielle uforutsette situasjoner kan det søkes om redusert oppsigelsestid.
Dersom det er ledige plasser, kan skolefritidsordningen ta imot barn for kortere perioder, hvis det er særlige grunner for det (sykdom i hjemmet o.a.)
Eventuell økning i oppholdstid i løpet av skoleåret må avtales med daglig leder.
§ 5.3. Inntaksmyndighet
Enhetsleder og/ eller daglig leder foretar inntaket. Eventuelle restanser i betaling i forhold til tidligere opphold i barnehage eller skolefritidsordning i kommunen må være oppgjort innen barnet kan begynne i SFO.
Kommunalsjef for kultur og oppvekst er klageinstans.
Ifølge forvaltningslovens § 29 er fristen for å klage 3 uker fra det tidspunktet søkeren mottar vedtaket.
§ 6. Betaling for oppholdet
Kommunestyret fastsetter satser for foreldrebetaling. Ordinær SFO-betaling løper fra 15. august til 15. juni.
Det gis 40% søskenmoderasjon for barn nr. 2.
SFO- plasser som ikke er betalt etter purring, sies omgående opp med 14 dagers varsel. Oppsigelsen trekkes tilbake dersom plassen betales innen oppsigelsesfristens utløp.
§ 7. Åpningstider
SFO følger skoleruta fra skolestart om høsten til skoleslutt om våren. I tillegg har SFO åpent på 5 av skolens planleggingsdager og i vinterferien. Ved sammenfallende planleggingsdager for både barnehagen og skolen, kan det bli vanskelig for barnehagen å tilby SFO disse dagene. Egne avtaler kan da gjøres mellom barnehagen og foreldrene.
SFO kan i vinterferien bare benyttes i det antall timer som foreldrebetalingen tilsier. Ved større behov, kan det avtales ekstra dager/ timer i henhold til gjeldende betalingsregulativ.
Hvis kapasiteten tillater det, kan det avtales ekstra timer/ dager mot betaling i henhold til gjeldende betalingsregulativ.
Daglig åpningstid fastsettes av den enkelte skole/ barnehage ut fra lokale behov og forhold, men i utgangspunktet ikke over 9 timer pr. dag. Det vil bli avkrevd ekstra betaling i henhold til betalingsregulativ dersom barnet hentes for sent i forhold til avtalt tid.
§ 8. Taushetsplikt
For skolefritidsordningene gjelder reglene om taushetsplikt i Forvaltningslovens § 13 og § 13 a.
§ 9. Gyldighet
Endringer i disse vedtektene må vedtas av kommunestyret.