Skoleregler jf. opplæringsloven § 10-7:
Balsfjord kommune har utarbeidet et forslag om en ny forskrift om skoleregler og skoledemokrati. Det nye navnet “skoleregler” i stedet for “ordensreglement” er i samsvar med begrepet som brukes i ny opplæringslov. I høringsutkastet til denne forskriften har vi også lagt til grunn den nye nasjonale anbefalingen fra Udir om regulering av mobilbruk i skolen
Høringsversjon Forskrift om skoleregler for elever i grunnskolen, Balsfjord kommune PDF document ODT document

Hovedmål ved den enkelte skole jf opplæringsloven §15-2:
Den nye opplæringsloven krever at kommunen vedtar forskrift om hovedmål for grunnskolene. Hovedmålet på skolene i Balsfjord kommune har over mange år- og er pr. i dag bokmål. Administrasjonen foreslår at forskriften fastsetter bokmål som hovedmålet på grunnskolene i Balsfjord kommune. Det legges til grunn at vedtak om at hovedmålet skal være bokmål, ikke vil innebæreendring av hovedmål rettslig sett. Dermed er det ikke nødvendig med rådgivende folkeavstemning, jf. opplæringsloven § 15-2 andre ledd. Ifølge loven står valget mellom nynorsk og bokmål.
Høringsversjon Forskrift om hovedmål på kommunale grunnskoler, Balsfjord kommune PDF document ODT document

Skolefritidsordning jf. opplæringsloven §4-5:
Balsfjord kommune har siden oppstart av 6-årsreformen hatt retningslinjer for Skolefritidsordningen. Retningslinjene har jevnlig vært revidert ut fra endringer i lovverk og endringer lokalt innad i kommunen. Fra og med 1.august skal det være forskrifter til Skolefritidsordning. Forskriftene er utarbeidet ut fra gitte punkt i opplæringsloven § 4-5, femte ledd. Forskriften til skolefritidsordningen erstatter dagens kommunale retningslinjer.
Høringsversjon Forskrift skolefritidsordning, Balsfjord kommune PDF document ODT document

Permisjon fra skolen jf. opplæringsloven § 2-2:
Permisjoner fra grunnskolen omtales i opplæringsloven §2-2, fjerde ledd. Foresatte kan søke om permisjon fra opplæring, men kommunen skal ivareta at permisjonene er forsvarlig. Kommunene skal utarbeide forskrift. Forskriftene legger tydelige føringer for når rektor på den enkelte skole kan innvilge permisjon.
Høringsversjon Forskrift om permisjon fra grunnskolen, Balsfjord kommune PDF document ODT document

Skolerute jf. opplæringsloven §14-1:
Balsfjord kommune forholder seg til samme skolerute som Troms fylkeskommune. Skoleruta har vært ute til høring. Kommunen forskriftsfester skoleruta i ettertid at den er fastsatt av Troms fylkeskommune.

Skolekretser jf. opplæringsloven §2-6:
Skolekretser er en bør-forskrift. Balsfjord kommune vedtok i formannskapsmøte 19.02.24 i sak 16/24 at kommunen skal utarbeide skolekretser i Balsfjord kommune.
Høringsversjon Forskrift skolekretsgrenser, Balsfjord kommune PDF document ODT document

Vi oppfordrer elever, foreldre og ansatte til å gi innspill til høringen gjennom sine organer. Rektorer bes om å videreformidle høringen til skolenes råd og utvalg.

Høringsfrist er 24.mai 2024. Høringssvar til de 5 forslagene til nye forskrifter sendes separat til Balsfjord kommune, postmottak@balsfjord.kommune.no med tittel: 
“Svar på høring skoleregler fra (navn), sak 24/637”
“Svar på høring permisjon fra grunnskolen fra (navn), sak 24/641”
“Svar på høring hovedmål” fra (navn), sak 24/639»
“Svar på høring skolefritidsordning” fra (navn), sak 24/640»
“Svar på høring skolekretsgrenser” fra (navn), sak 24/638»


Høringsinstanser:
Samarbeidsutvalget Laksvatn oppvekstsenter, Nordkjosbotn skole, Storsteinnes skole og Sand skole
FAU ved Laksvatn oppvekstsenter, Nordkjosbotn skole, Storsteinnes skole og Sand skole
Elevråd Laksvatn oppvekstsenter, Nordkjosbotn skole, Storsteinnes skole og Sand skole Arbeidstakerorganisasjonene: Utdannningsforbundet, Skolenes landsforbund, Skolelederforbundet, Fagforbundet og Delta
Balsfjord ungdomsråd
Råd for eldre og personer med funksjonsnedsettelse 
Sak skolekretsendringer: Troms fylkestrafikk